Aa
Aa
A
A
A
Close
Avatar universal

Jeg er gravid!

Jeg har akkurat blitt gravid for første gang og har derfor laget et gravid forum. Lurer på masse om graviditet, først og fremst hva jeg skal gjøre for å holde best helse for meg og barnet gjennom graviditeten? Noen som har tips og triks? :)
2 Responses
Sort by: Helpful Oldest Newest
Avatar universal
Takk! Det var en god oversikt over alt som skal holdes styr på når man er gravid! Har begynt  å bli morgenkvalm nå da. Noen kjerringråd mot morgenkvalme?

Helpful - 0
Avatar universal
Hei!

Gratulerer med graviditeten! ☺

Jeg har noen tips til forhåndsregler som kan være lurt å ta når du er gravid.

Først og fremst er et variert kosthold spesielt viktig når du er gravid. Gjennom et variert kosthold får du i deg alle næringsstoffene som barnet ditt har behov for gjennom svangerskapet for å utvikle seg optimalt.

Et variert kosthold innebærer å spise jevnt gjennom dagen, gjerne med 3-4 timers mellomrom. Grønnsaker, fisk, kjøtt, nøtter, frukt og naturlige meieriprodukter er de viktigste grunnelementene i et sunt og variert kosthold. Om du ønsker å spise kornvarer bør disse være så grove som mulig og trenger ikke overdrives.

Raffinert sukker og tilsetningsstoffer bør på lik linje med tobakk og alkohol holdes på et minimum under graviditeten.

Under graviditet anbefales det tilskudd av visse næringsstoffer. De viktigste næringsstoffene er Folat (B-Vitamin), Jern og Omega-3.

Folat kan forebygge misdannelser hos fosteret allerede før graviditeten. Det anbefales av den grunn å ta tilskudd av 0,4 mg folat daglig i de første to til tre månedene. Gjennom maten får du Folat via grønne grønnsaker og sitrusfrukt.

Noen trenger tilskudd av jern i tillegg til et jernrikt kosthold. Kjøtt er en god kilde til jern.  Både fisk, egg, kjøtt og c-vitaminrike matvarer (eks bær, paprika) bidrar til å øke opptaket av jern i maten.

Nok Omega-3 i kostholdet er essensielt for at barnet skal utvikle seg optimalt. Tilskudd av Omega-3 anbefales under graviditeten. Det er viktig at kvaliteten på produktene er god så de ikke inneholder giftstoffer, eller at kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg av tilskuddet. Jeg personlig kjøper mitt kosttilskudd og Omega-3 her: www.hvammen.mynuskin.com. Disse produktene er standardisert på samme måte som legemidler, og utviklet av noen av verdens ledende forskere, noe som gir trygghet i forhold til kvaliteten.

Det er også noen matvarer du bør være forsiktig med under graviditeten:

Rus/nytelsesmidler: Alkohol og røyk bør holdes til et minimum og koffeininntaket bør begrenses.

Mikroorganismer: Raket fisk, alle typer rått kjøtt (eks: speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar) upasteurisert melk og ost.

Miljøgifter: Torskelever, hvalkjøtt, Svolværpostei, måsegg og noen fiskeslag,  som gjedde, abbor, ferskvannsørret og røye.

Så det var noen tips til hva du bør passe på når det gjelder mat og næringsstoffer. Kanskje andre har mer praktiske tips i forhold til svangerskap?

Lykke til!

Hilsen Maja @MajaOmHelse

Helpful - 0
You must join this user group in order to participate in this discussion.
Didn't find the answer you were looking for?
Ask a question
Popular Resources
A list of national and international resources and hotlines to help connect you to needed health and medical services.
Herpes sores blister, then burst, scab and heal.
Herpes spreads by oral, vaginal and anal sex.
STIs are the most common cause of genital sores.
Condoms are the most effective way to prevent HIV and STDs.
PrEP is used by people with high risk to prevent HIV infection.