Aa
Aa
A
A
A
Close
Avatar universal

FACIAL MUSCLE WASTING AND MUSCLE TWITCHING THROUGH OUT BODY

I AM A 36 YEAR OLD FEMALE, MARRIED/4 CHILDREN. SEPT. 03 MY CHEEK BONES BECAME EXTREMELY PROTRUDING. LIKE MY BONES HAD GROWN. FAMILY AND FRIENDS NOTICED ALSO,ASKED HAD I LOST WEIGHT, I HAD NOT. I ALSO NOTICED A KNOT ON MY HEAD JUST ABOVE MY TEMPLE. I WENT TO A NEUROSURGEON WHO SAID MY BONES HAD NOT GROWN,MY TEMPORAL MUSCLES HAD WASTED, ATROPHIED, GIVING THE APPEARANCE THAT MY BONES GREW.AND THE KNOT WAS NOW NOTICIBLE SINCE THE MUSCLES COVERING WASTED. HIS DIAGNOSIS, MYOTONIC MUSCULAR DYSTROPHY.HE SENT ME TO A NEUROLOGIST.I HAD THE DNA TEST FOR THIS. IT WAS NEG.I BEGAN EXPERIENCING MUSCLE TWTICHES THROUGHOUT MY BODY.I HAD AN EMG, THAT WAS NORMAL. SO I DON'T THINK I HAVE ALS. HE SAID I HAD NO MOTOR NEURON DISEASE EITHER. HE SAID I DON'T HAVE ANYTHING SERIOUS BUT SOMETHING IS WRONG,HE DOES NOT KNOW WHAT. HE GAVE ME NO OTHER OPTIONS.ITS BEEN THREE MONTHS I HAVE TWITCHES NOT ALL DAY, THAT I CAN TELL,BUT EVERY DAY. MY LEGS,ARMS,STOMACH,BACK,MOUTH,EVEN SCALP,BUT ODDLY NONE IN MY EYE. I HAVE COME TO LEARN ABOUT BFS, MAYBE I HAVE THIS, ONLY I HAVE NEVER HAD ANXIETY ISSUES, MY STRESS LEVEL IS THE NORM FOR A PERSON AT THIS STAGE IN THEIR LIFE, NO MORE FOR ME THAN IN THE PAST. ALSO, BFS HAS NO MUSCLE WASTING AND I HAVE BEEN TOLD BY 2 DRS I HAVE FACIAL MUSCLE WASTING. DOES THIS SOUND LIKE BFS? OR CAN YOU GIVE ME ANY OTHER OPTIONS THAT I COULD CHECK INTO, MAYBE SOME OTHER TYPE OF ADULT ONSET MUSCULAR DYSTROPHY, I AM NOT AN ALARMIST BUT SOMETHING CAUSED FACIAL MUSCLE ATROPHY, NO WEAKNESS, BUT WHY THE MUSCLE TWTICHES NOW? I DON'T KNOW WHETHER TO PERSUE THIS, WHAT TO, OR WHERE TO GO NEXT.
6 Responses
Sort by: Helpful Oldest Newest
1346797 tn?1290651918
A related discussion, Muscles Dragging Around Bones was started.
Helpful - 0
Avatar universal
A related discussion, wasted facial muscle was started.
Helpful - 0
25201 tn?1255580836
Some folks use caps due to difficulty seeing ........ Freedom to do as we please or to do what we need to do. Please try to be patient with others. One day you may need to use caps in order to read easily. I don't believe this Forum is here for us to criticize others.
Helpful - 0
Avatar universal
KimSB...This Forum is to help people.  If you can't, please don't post!  Erin
Helpful - 0
Avatar universal
Turn downd the volume! That bold print is very distracting to read.
Helpful - 0
Avatar universal
I would recommend that you continue to evaluate this. This does not sound like benign fasciculation syndrome. I am not sure how the doctors excluded other muscle/motor neuron diseases other then ALS. Without looking at the EMG results, I can not state what the problem may be. I would recommend seeing a neuromuscular specialist at an academic center. Blood tests which may be checked include muscle enzymes (CK, and aldolase), and markers of inflammation (sedimentation rate and C-reactive protein) to begin with. You may need to have a repeat EMG, depending on the previous study results. Good luck.
Helpful - 0

You are reading content posted in the Neurology Forum

Popular Resources
Find out how beta-blocker eye drops show promising results for acute migraine relief.
In this special Missouri Medicine report, doctors examine advances in diagnosis and treatment of this devastating and costly neurodegenerative disease.
Here are 12 simple – and fun! – ways to boost your brainpower.
Discover some of the causes of dizziness and how to treat it.
Discover the common causes of headaches and how to treat headache pain.
Two of the largest studies on Alzheimer’s have yielded new clues about the disease